Տեկիլան աշխարհահռչակ ալկոհոլային խմիչք է, որը ծագումով Մեքսիկայից է։ Շատերը կարծում են, որ տեկիլան կակտուսից պատրաստված օղի է, բայց դա այդպես չէ։ Իսկական մեքսիկական տեկիլան պատրաստվում է միայն կապույտ ագավայ միջուկից:

Ի տարբերություն այլ ալկոհոլի, տեկիլան ակտիվացնում է նյարդային համակարգը, այլ ոչ թե ճնշում։ «Տեկիլա» անվանումը պատկանում է Մեքսիկայի կառավարությանը։ Աշխարհի ամենաթանկ ագավայից ըմպելիքը Hacienda La Capilla-ն է: Դրա արժեքը գերազանցում է 3,5 միլիոն դոլարը։ Խմիչքի շիշը պատված է ադամանդներով։
Տեկիլան շատ երկար պահպանման ժամկետ ունի։ Հազվագյուտ նմուշները պահվում են մի քանի տասնամյակ։ Շիշը բացելուց հետո դուք մեկ ամիս ժամանակ ունեք այն խմելու համար։ Հետո խմիչքը կփչանա։

Այս խմիչքը ըմպել ցանկալի է լավ սառեցված վիճակում՝ ուտելով լայմ և աղ։
Ագավային մոտ 8 տարի է պահանջվում հասունության մակարդակի հասնելու համար, որը հարմար է բերքահավաքի և տեկիլայի արտադրության մեջ օգտագործելու համար։

Գրիգ Հակոբյան