Կարո՞ղ եմ նախաճաշին միրգ ուտել։ Մրգերը, սմուզիններն ու թարմ քամած հյութերը շատերի մտքում երկար ժամանակ եղել են առողջ նախաճաշի ընդհանուր մասը։ Նրանք լի են վիտամիններով, հարուստ թաղանթանյութով։ Այնուամենայնիվ, շատ բժիշկներ թերահավատորեն են վերաբերվում մրգերի առատությանը, քանի որ սելեկցիայի արդյունքում աճեցված ժամանակակից մրգերը պարունակում են շատ ավելի ֆրուկտոզա, քան ժամանակին սահմանել էր բնությունը (համեմատեք, օրինակ, վայրի ելակի և պարտեզի ելակի համը՝ տարբերությունը պատկերացնելու համար):

Այսպիսով, հայտնի դիետոլոգ Անրի Չենոտի կլինիկաների ցանցի գիտական ղեկավար բժիշկ Ջորջ Գայտանոսը կատակով ասում է. «Լավագույն մրգերը բանջարեղենն են» ակնարկելով, որ բանջարեղեններում նույնպես կան վիտամիններ և թաղանթանյութ, բայց առանց ավելորդ շաքարի որն արդեն բավականին շատ է ժամանակակից մարդու սննդակարգում…

Եթե դուք չեք տեսնում ձեր առավոտն առանց մրգերի, ապա ավելի լավ է դրանք օգտագործել իրենց սկզբնական տեսքով: Այնուհետև, ըստ օգտակարության նվազման, սմուզիներն են, իսկ վերջում են շատերի կողմից սիրված թարմ քամած հյութերը դրանց մեջ մանրաթել գրեթե չի մնում, բայց շաքարավազի քանակն անհամաչափ շատ է։ Բանջարեղենի և մրգային ըմպելիքի միջև միշտ պետք է ընտրել առաջինը, իսկ դրա և մի բաժակ ջրի միջև՝ երկրորդը։
Գրիգ Հակոբյան