Արտաքինից մոշը շատ նման է ազնվամորիին, բայց տարբերվում է նրանցից մուգ, գրեթե սև գույնով և, իհարկե, համով։ Պարզվում է նաև, որ այն շատ ավելի հազվադեպ է որդնում, քանի որ այս բույսը դիմացկուն է մեծ քանակությամբ վնասատուների նկատմամբ։
Այնուամենայնիվ Եվրոպայում մոշը աճեցվում է հիմնականում փոքր տնտեսություններում և մասնավոր այգիներում, իսկ Ամերիկայում այն աճեցվում է արդյունաբերական մասշտաբով: Իր արտադրության ծավալով համաշխարհային առաջատարը Մեքսիկան է։

Մոշի թփերը հասնում են 2-2,5 մետր բարձրության, բոլորն էլ ունեն սուր փշեր։
Պետք է դրանցից հատապտուղներ քաղել շատ զգույշ, գերադասելի է ձեռնոցներով և երկար թևերով։ Բայց միևնույն է, ամենայն հավանականությամբ հնարավոր չի լինի լիովին խուսափել քերծվածքներից և ծակոցներից։
Մոշը բուժիչ բույս է և օգտագործվում են ինչպես հատապտուղները, այնպես էլ ընձյուղները և տերևները։
Թարմ հատապտուղները հանգստացնում են նյարդային համակարգը, նվազեցնում սթրեսի մակարդակը և միևնույն ժամանակ օգնում են բարելավել ուղեղի աշխատանքը։
Հին ժամանակներում մոշն օգտագործում էին գործվածքների ներկեր պատրաստելու համար։
Մոշը համարվում է լավ մեղրատու բույս։
Մոշի մեղրն ունի բարձրորոկ հատկանիշներ և ջրի պես թափանցիկ է։

Վերջին հայտնագործությունները ցույց են տալիս, որ մոշի մեջ պարունակվող նյութերը ոչ միայն հեռացնում են տոքսիններն ու վնասակար մետաղները օրգանիզմից, այլև ունեն բոլոր հնարավորությունները կանխելու քաղցկեղի բջիջների աճը և նաև ոչնչացնելու դրանք՝ չվնասելով առողջներին։
Մոշը հարուստ է B խմբի վիտամիններով, C, E և K վիտամիններով կալցիումով, մագնեզիումով, կալիումով, նատրիումով, ցինկով և այլ արժեքավոր հանքանյութերով
Մոշը կարող է բուժիչ ազդեցություն ունենալ հասունության տարբեր փուլերում։
Այսպիսով, հասած հատապտուղները գործում են որպես մեղմ լուծողական, իսկ չհասած հատապտուղները, ընդհակառակը, պետք է օգտագործել մարսողության խանգարման ժամանակ։
Գրիգ Հակոբյան