Horeca style

Հին Հռոմում կանայք անանուխի տերևներն օգտագործում էին որպես օծանելիք

Անանուխի բոլոր տեսակներն ունեն մեկ ընդհանուր բան՝ նրանցից բավականին ուժեղ հոտ է գալիս։ Այնուամենայնիվ, մարդկանց մեծամասնությունը սիրում է այդ բույրը։

Հետաքրքիր ու ռոմանտիկ պատմություն կապված անանուխի անվան հետ։ Այն այս բույսին տվել են Հին Հունաստանում, որտեղից անանուխը տարածվել է աշխարհով մեկ։ Մի լեգենդ կա Մինտա անունով մի գեղեցիկ աղջկա մասին։ Հադեսը՝ մահացածների թագավորության աստվածը սիրահարվեց նրան, իսկ նրա կինը՝ Պերսեփոնեն, պարզվեց, որ չափազանց խանդոտ էր․ նա զայրացավ և խեղճ աղջկան վերածեց կարճ ու աննկատ բույսի։ Հադեսը, իհարկե, վշտացած էր, բայց նա չկարողացավ վերադարձնել Մինթային իր արտաքին տեսքին։ Նա արեց այն, ինչ կարողացավ թերաճ թփին հրաշալի բուրմունք տվեց։

Հին Հռոմում ամեն ինչ շատ ավելի պարզ էր. հռոմեացիները սիրում էին անանուխ, բայց նրանք չէին հորինում իրենց սեփական լեգենդները։ Օգտագործում էին այս խոտը ճաշ պատրաստելու համար, դա ամենահայտնի համեմունքն էր: Կանայք անանուխի տերևներն օգտագործում էին որպես օծանելիք, իսկ ճյուղերը կարում էին բարձերի մեջ. նրանք ասում էին, որ անանուխի նուրբ բույրն օգնում է քնել և լավ երազներ է բերում։

Անանուխը օգտագործվել է և շարունակում է օգտագործվել որպես գլխացավի, աղիների հիվանդությունների, սրտխառնոցի և սպազմերի դեմ դեղամիջոց: Այն խթանում է ստամոքսը և նպաստում մարսողությանը: Անանուխը լայնացնում է արյունատար անոթները կարգավորում է սրտի աշխատանքը և լավացնում արյան շրջանառությունը։

Անանուխի եթերայուղն ամենահայտնիներից մեկն է աշխարհում։ Անանուխի բույրը վանում է մոծակներին և այլ միջատներին, մինչդեռ անանուխի լոսյոնները կարող են օգնել թեթևացնել մոծակների և այլ միջատների խայտոցներից հետո քորը։

Ասում են, որ անանուխի հոտը կարող է նույնիսկ վախեցնել մկներին։ Եթե ​​դուք տառապում եք ծովախտով և ձեզ վատ եք զգում, կարող եք մի քանի կաթիլ եթերայուղ լցնել արոմակուլոնի մեջ՝ այս բույսի հոտը կօգնի ազատվել անհարմարությունից։

Անանուխը բոլորովին անվնաս չէ։ Ինչպես ցանկացած դեղաբույս, այն ունի հակացուցումներ։ Չի կարելի անանուխ օգտագործել հղիության և կրծքով կերակրման ժամանակ:

Անանուխը կարելի է ավելացնել կոմպոտներին և մուրաբաներին, աղանդերին և հացաբուլկեղենի մեջ, սակայն հետաքրքիր է նաև, որ այն հիանալի կերպով բացահայտում է մսի համը։ Հիմնական բանը չափը չանելն է, հակառակ դեպքում մսի համն ընդհանրապես կկորչի։ Այս խոտաբույսը լավ համադրվում է նաև սուրճի հետ, եթե եփելու ժամանակ ավելացնեք անանուխի մի քանի տերև։

Գրիգ Հակոբյան

Թիվ 1

Recent Posts

ՌԴ-ն ու ԱՄՆ-ը ցանկանում են հնարավորինս շուտ հասնել Ուկրաինայում խաղաղության. Պուտին

Ռուսաստանը Ուկրաինայի պետականության պահպանման դեմ ոչինչ չունի, բայց Ուկրաինան չպետք է օգտագործվի որպես թշնամական հենակետ՝…

18 minutes ago

ԵՄ-ն Ուկրաինայից փոխհատուցում չի պահանջի

ԵՄ-ն Ուկրաինայից բնական ռեսուրսներ չի պահանջի որպես տրամադրված օգնության փոխհատուցում։ Այս մասին հայտարարել է Եվրոպական…

34 minutes ago

ԵՄ-ը շարունակում է Հայատանի համար մնալ կարևորագույն գործընկեր. ԱԳ փոխնախարար

ԱԳ նախարարի տեղակալ Պարույր Հովհաննիսյանը ԵՄ-Հայաստան խորհրդարանական գործընկերության կոմիտեի 4-րդ նիստի ժամանակ նշել է, որ…

46 minutes ago

ԵՄ-ը հետաքրքրված է «Խաղաղության խաչմերուկով». Ուշակովս

«Հուսով եմ, որ դուք կարող եք տեսնել, որ Եվրոպական խորհրդարանը լի է վճռականությամբ՝ էլ ավելի…

1 hour ago

Սահմանադրության տեքստը պետք է պատրաստ լինի մինչև 2026թ. ընտրություններ. նախարար

ՀՀ արդարադատության նախարար Սրբուհի Գալյանը ԵՄ-Հայաստան խորհրդարանական գործընկերության կոմիտեի նիստում անդրադարձել է ժողովրդավարության և օրենքի…

1 hour ago

ՄԱԿ ԱԽ-ն ընդունել է ԱՄՆ-ի առաջարկած չեզոք բանաձևը

ՄԱԿ-ի Անվտանգության խորհուրդն ընդունել է Ուկրաինայի պատերազմի վերաբերյալ ԱՄՆ-ի կողմից առաջարկված չեզոք բանաձևը։ Փաստաթուղթն արժանացել…

2 hours ago