Դդումը ոչ միայն Հելոուինի անփոխարինելի հատկանիշն է, այն նաև սննդարար մթերք է, որը վաղուց և ամուր կերպով մտել է շատ ժողովուրդների սննդակարգ։ Մարդիկ չափազանց երկար ժամանակ մշակում են դդումի տարբեր տեսակներ, և այս բանջարեղենի հիման վրա պատրաստվող ուտեստների թիվն իսկապես հսկայական է։

Դդումները Երկրի վրա հայտնվել են մոտ 5 հազար տարի առաջ, և մինչ այժմ կա դրա ավելի քան 50 տեսակ։ Գիտնականները դդմի ծննդավայր են համարում Մեքսիկան, որտեղ այն աճում է մ.թ.ա 3-րդ հազարամյակից։ Դդումը բացարձակ բծախնդիր չէ այն պայմանների նկատմամբ, որտեղ այն պետք է աճի. այս բերքը հաջողությամբ աճեցվում է ամբողջ աշխարհում, բացառությամբ Անտարկտիդայի:
Դդումը պարունակում է նաև վիտամին T, որն օգնում է օրգանիզմին կլանել ծանր մթերքները: Բանջարեղենի մեջ երկաթի ռեկորդային պարունակության շնորհիվ դդումը կարող է օգնել նաև անեմիայի դեմ պայքարում։ Հին ժամանակներում դդմի սերմերը սիրային խմիչքների մի մասն էին կազմում, քանի որ կարծում էին, որ դրանք բարենպաստ ազդեցություն են ունենում տղամարդու սեքսուալության վրա:
Դդմի ծաղիկները ոչ միայն գեղեցիկ են, այլև ուտելու և շատ համեղ: Իլինոյս նահանգի Մորտոն քաղաքը համարվում է դդմի մայրաքաղաքը։
Դդումները կարող են լինել ոչ միայն նարնջագույն, այլև կապույտ, սպիտակ կամ կանաչ: Դդմի միջուկը կարող է թեթեւացնել այրվածքների ցավը:
Գրիգ Հակոբյան