Թթվասերն ունի նախնադարյան սլավոնական ծագում և նրա արմատները ձգվում են Կիևյան Ռուսիայի ժամանակներից: Սա զարմանալի չէ. թթվասերը իդեալական սոուս է բորշի, պելմենի, կարտոֆիլով բլիթների համար։
Այդ ժամանակ թթված կաթ էին օգտագործում թթվասեր ստանալու համար։ Թարմ ստացված մթերքը սկզբում թթվացնում էին, այնուհետև հավաքում վրայի զանգվածը և թողնում կարճ ժամանակ, որպեսզի պրոդուկտը նորից թթվի։

Այլ երկրներում ավանդական թթվասերի մասին իմացան միայն 19-րդ դարի վերջին, երբ սկսվեց ռուս ժողովրդի առաջին արտագաղթը։ Մինչև այդ ոչ Եվրոպայում, ոչ Ամերիկայում գաղափար չունեին թթվասերի նման ապրանքի մասին։
Այսօր արտադրական գործընթացը որոշակի փոփոխությունների է ենթարկվել և արտադրվում է թթվասերը կաթի տարանջատմամբ։ Դրանից հետո ֆերմենտացված կաթնամթերքին ավելացնում են օգտակար բակտերիաներ և տեղի է ունենում խմորում։ Խանութներում թթվասերը սովորաբար վաճառվում են 10%-ից 30% յուղայնությամբ, սակայն ընդհանուր առմամբ թթվասերի յուղայնությունը կարող է հասնել 58%-ի։
Ֆրանսիայում դարեր շարունակ գոյություն ունի թթվասերի նման մի մթերք, որը կոչվում է creme fraiche, որը ստացվում է կովի կաթից ստացված պաստերիզացված կրեմի խմորմամբ։ Creme fraiche-ի յուղայնությունը չի գերազանցում 28-30%-ը, իսկ դրա համն առանց հավելումների հիմնականում չի տարբերվում թթվասերից։
Թթվասերն ազդում է մարդու հորմոնալ ֆոնի վրա։ Այսպիսով, տղամարդկանց մոտ այն խթանում է տեստոստերոնի արտադրությունը, ինչը մեծացնում է պոտենցիան։ Կանանց մոտ այն նպաստում է Էստրոգենի արտադրությանը, որը մեծացնում է լիբիդոն։Այնուամենայնիվ, դուք պետք է իմանաք, թե երբ պետք է դադար տալ: Թթվասերի չափից շատ օգտագործումը հանգեցնում է գիրության։

Թթվասերը հիանալի մարսվում է, չի ծանրաբեռնում ստամոքսը,գրգռում է ախորժակը, հիանալի հագեցնում է, խթանում է մարսողությունը, լավացնում է տրամադրությունը և օգտագործվում է կոսմետիկ դիմակների համար։ Թթվասերը պարունակում է A, E, B2, B12, C, PP վիտամիններ, միկրո և մակրոէլեմենտներ օրգանական թթուներ։
Հատկապես շատ է կալցիումը թթվասերի մեջ, որը գրեթե երբեք ավելորդ չէ մարդու օրգանիզմում, իսկ 35-40 տարեկանից հետո կրկնակի անհրաժեշտություն է: Թթվասերը պարունակում է լեցիտին, որն օգնում է լուծարել խոլեստերինը և թույլ չի տալիս այն նստել արյան անոթների պատերին, ինչը նշանակում է, որ թթվասերը լավ պրոֆիլակտիկ միջոց է աթերոսկլերոզի դեմ։
Գրիգ Հակոբյան